sre-admin sre-admin

Duizenden

Duizenden is één van de populairste kaartspellen in ons land. Dit komt omdat diverse vaardigheden kunnen bijdragen aan jouw succes. Bij Duizenden dient de speler over een goed geheugen, een strategisch inzicht en telvaardigheden te beschikken. En natuurlijk moet je ook wel een beetje geluk hebben. Door de andere spelers goed te observeren kan je ook het nodige succes hebben bij Duizenden.

Duizenden kent eenvoudige speelregels, al komen deze in het begin nog enigszins verwarrend over. Het doel is om in opeenvolgende rondes 1000 punten te verzamelen. Het gaat er dus om dat je 1000 punten hebt of in ieder geval in de buurt zit van dit totaal. Het kaartspel Duizenden kan je alleen met twee of meer spelers spelen. Het leuke is dat er geen maximum aantal deelnemers zijn, al heb je natuurlijk wel genoeg ruimte nodig aan de speeltafel. Gebruik twee stokken speelkaarten bij twee deelnemers en drie of meer stokken speelkaarten als er meer deelnemers zijn.

Puntentelling bij Duizenden

Pas wanneer een ronde uit is worden alle punten geteld. De speelkaarten die je nog in de handen hebt worden als negatief meegerekend, terwijl de uitgelegde kaarten juist positief meetellen. De joker kent een waarde van 25 punten en de aas telt voor 20 punten mee. De tien, boer, vrouw en de koning zijn natuurlijk 10 punten. De twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht en de negen tellen voor slechts 5 punten mee. Kijk wel uit voor de schoppenvrouw, want die is maar liefst 100 punten.

Hoe begint Duizenden?

De gever zal bij Duizenden de kaarten uitdelen. De deelnemer aan de rechterkant van de gever heeft de taak om voorafgaand de kaarten te schudden. Alle spelers beginnen aan het kaartspel met 13 speelkaarten. De overige kaarten worden gedekt, oftewel gesloten en op een stapel. De bovenste kaart op de stapel moet wel worden geopend. Daarnaast plaats je nog een aflegstapel. De speler aan de linkerkant van de gever zal starten met het spel.

Spelverloop van Duizenden

De speler die mag starten heeft een tweetal keuzes. Hij of zij kan een kaart van de gedekte stapel pakken of een kaart van de aflegstapel halen. Als hij of zij het laatste doet dan moeten er ook twee speelkaarten uit de hand worden gepakt om een setje mee te maken. Dit kan een bonus opleveren, namelijk de hele aflegstapel. Dit is juist positief want het vergroot de
kans op setjes of rijtjes.

Je kan bijleggen bij je eigen speelkaarten. Je beurt komt altijd op zijn einde met het wegleggen van een speelkaarten op de aflegstapel. Wanneer alle spelers geen kaarten meer hebben dan is de speelronde afgelopen. Daarna moeten de punten bij elkaar worden opgeteld. Slechts één speelkaart mag niet op de aflegstapel komen te liggen, dat is de schoppenvrouw is.